طبق آیین نامه 2800 در صورتی که برش پایه حاصل از تحلیل طیفی کمتر از برش پایه تحلیل استاتیکی باشد، مقدار برش پایه تحلیل طیفی باید به مقادیر زیر افزایش داده شده و بازتاب های سازه متناسب با آنها اصلاح گردد.
الف) در سازه های منظم، مقادیر بازتابها باید در 85 درصد نسبت برش پایه استاتیکی به برش پایه بدست آمده از تحلیل دینامیکی طیفی ضرب شود.
ب) در سازه های نامنظم که نامنظمی در آنها از نوع “طبقه خیلی ضعیف” یا ” طبقه خیلی نرم” یا “پیچشی شدید” نباشد، مقادیر بازتاب ها باید در 90 درصد نسبت برش پایه استاتیکی به برش پایه دینامیکی طیفی ضرب شوند.
پ) در سازه های نامنظمی که نامنظمی آنها مشمول موارد ذکر شده باشد، مقادیر بازتابها باید در نسبت برش استاتیکی به برش دینامیکی طیفی ضرب شود.بنابراین به طور خلاصه ضریب همپایگی به این صورت محاسبه می شود:
طبق تبصره فوق ، در صورتی که برش حاصل از تحلیل دینامیکی بیشتر از تحلیل استاتیکی شود لازم نیست ضریبی اعمال شود. به این معنی که ضریب همپایگی ضریبی افزایشی است نه کاهشی.
جهت کنترل این تبصره کاربر می تواند با انتخاب گزینه(Check Minimum Base Shear for Spectrum and Static Loads ) و تکمیل اطلاعات مورد نیاز جهت ساخت الگوبار طیفی با ضریب بازتاب اولیه طبق تصویر زیر اقدام نماید.
در پنجره بالا تابع طیف را انتخاب نمایید سپس بسته به نوع طیف، ضرایب بازتاب دوجهت را وارد نمایید.
در این حالت نرم افزار الگوبارهایی با نام های (SPEC_ZERO_COND_X or Y) می سازد که ضرایب بازتاب آن دو در تمامی مراحل آنالیز و طراحی ثابت است.
در ادامه در هر مرحله از فرایند آنالیز سازه و به طبع آن همپایه سازی، برش پایه تعدیل شده با مقدار برش پایه الگوبار فوق مقایسه می شود و در صورت کمتر بودن برش پایه تعدیل شده ، مقدار برش پایه طیفی فوق (حالت اولیه)مبنا طراحی قرار می گیرد.
همچنین با وارد نمودن اطلاعات لرزه ای ساختمان، نرم افزار در هر آنالیز مقدار پریود تجربی و تحلیلی را با هم مقایسه می کند و در صورت تغییر شرایط، ضریب زلزله و ارتفاع بارهای استاتیکی را اصلاح می نماید.
الگوهای بارجهت همپایه سازی و طبقه هدف:
الگوبارها و طبقه هدف جهت همپایه سازی، توسط کاربر در ابتدای تعریف پروژه با انتخاب دکمه (Structure Information) به صورت خودکار یا دستی تعریف می شوند.
نرم افزار به صورت خودکار الگو بارهای استاتیکی بدون خروج از مرکزیت (ECC = 0) در دو جهت را برای بدست آوردن برش پایه استاتیکی و الگو بارهای طیفی بدون خروج از مرکزیت (ECC = 0) در دو جهت برای بدست آوردن برش پایه طیفی استخراج میکند.
بدست آوردن برش پايه طبقه
کاربر می تواند از طریق گزینه (Scaling From ETABS TABLE) روش محاسبه نیروهای طبقه را به صورت مستقیم یا از جدول خروجی ایتبس استخراج کند.
در روش مستقیم نیروی طبقات از طریق جمع نیروهای پای ستون ها، دیوار ها و بادبند ها در زلزله استاتیکی و طیفی به صورت مستقیم محاسبه می شود.
لازم به ذکر است نیروهای داخلی المان ها بر اثر بارهای زلزله طیفی همواره به صورت ماکزیمم (مثبت) نمایش داده می شود، که جمع جبری آنها نتایج اشتباهی حاصل می آورد. برای رفع این موضوع، علامت نیروهای المان ها در زلزله طیفی معادل علامت نیروی المان در زلزله استاتیکی همان جهت در نظر گرفته می شود.
همپایه سازی برش پایه به ازای هر تکرار تحلیل و طراحی تا انتهای فرایند طراحی سازه صورت می گیرد.
آدرس: تهران، سعادت آباد، خیابان سرو غربی، خیابان صدف، کوچه سپیدار، پلاک33
تلفن: 09981683966+982122146168
ایمیل: info@dretabs.com
آدرس: تهران، سعادت آباد، خیابان سرو غربی، خیابان صدف، کوچه سپیدار، پلاک33
تلفن: 09981683966+982122146168
ایمیل: info@dretabs.com